Här samlar vi tips på turer i området. Hör gärna av dig med fler tips!
Storsnasen
Storsnasen bjuder på lätt vandring med en hänförande vacker utsikt över dalgången med Ånnsjön och Åre i bakgrunden.
Bästa vandringsstigen upp på Storsnasen börjar några hundra meter från stugan och fritidsbyn. Gå vägen Getvalen ner till vändplanen (ja, i riktning mot fjället alltså). Från vändplanen väljer du stigen längst till vänster och följer liksom kanten av myren för att komma rakt på bästa stigen. Följer du den så kan du enkelt korsa bäcken via bron längre fram.
Längre upp på fjället är stigen rösad och guidar dig upp på fjället. Vill du gå upp på toppen, 1463 meter över havet, så når du den bäst den här vägen.
Gör inte som jag har gjort några gånger och försök dig på en genväg. En dålig idé, särskilt om du har barn med dig.
Har du tur med vädret kan du njuta av en fantastisk utsikt och en fika när du väl är framme på toppen.
Handöls kapell, minnesstenen och Hanriis café
Besök gärna kapellet i Handöl. Det hänger en nyckel på väggen till höger om dörren. När du sedan går ut från kapellet och låser om dig så kan du gå över vägen och direkt ner till Handölan.
Följ den lilla stigen utefter älven till minnesstenen från det elände som drabbade soldaterna vid återtåget från Norge under bitande kyla och snöstorm. I området finns mycket dramatik och tragedier i den jämtländska marken. Bara på platsen frös mer än 600 soldater ihjäl vid det Armfeltska återtåget från Norge, tätt sammanpackade utanför de 3 små hus, som fanns där vid den tiden.
Läs gärna texten på minnesstenen och begrunda och sänd gärna en tanke även till alla de finländare som ingick i katastrofen. Det var dock många fler som dog på fjället eller nere i skogslandet och många som överlevde blev invalidiserade på grund av fältskärens styva jobb. Du hittar minnesmärken efter massgravar till och med nedanför Åre.
Efter detta behövs kanske en uppfriskande promenad, så varför inte ta en promenad genom Handöl upp till Hanriis Café och njut av deras kaffe och formidabelt goda våfflor med vispgrädde och hjortronsylt. Föredrar du hembakta bullar så smakar de också bra.
Om man nu ändå är på plats så kan man, innan man tar promenaden tillbaka till bilen vid kapellet, ta en tur fram till Handölsforsen, som är imponerande och sedan ta sig en titt på den viktiga och enda industrin, där man bryter täljsten till många kaminer men även tillverkar praktiska ting, oftast för att kyla eller värma. En del av de mindre produkterna hittar du på Hanriis Café.
Om du i stället vill ta promenaden redan från stugan så finns tre alternativ:
- Ta stora vägen ner till Handöl.
- Ta vägen mot Storulvån någon kilometer och sedan avvika till vänster. Där det finns en skylt som pekar ut stigen till Handölsforsen.
- Korsa vägen som går mot Storulvån och fortsätt grusvägen som leder in i skogen. Stigen fortsätter rakt fram och du passerar några stugor på vänster sida. Håll höger tills du är ute vid forsen, då går du vänster tills du är framme vid hängbron. För att komma över forsen måste du gå över en ganska smal hängbro. Passagen sker på egen risk. Det kan vara lite obehagligt att gå på en relativt smal och gungande bro med snabbt rinnande vatten under sig.
Högplatån i dalgången mellan Tväråklumpen och Getryggen
Några timmars vandring eller skidåkning uppför vid sidan av Östra Tvärån leder till en ganska plan dalgång på hög nivå, där du står mellan Tväråklumpen och Getryggen. Där är du uppe på rena kalfjället och har en fantastisk utsikt mot Bunnerfjällen och norrut fjällområdet norr om E14.
På vårvintern kan man där uppleva magiskt vackra och sköna stunder. Dalgången är där omgiven av en ’bergkam’, som i södra änden binder samman Getryggen med Tväråklumpen, det vill säga en återvändsgränd. Naturligtvis tar man sig med lite ytterligare ’klättring’ upp över kammen och kan fortsätta österut mot Storulvån, men många väljer att stanna och beundra och njuta av de storslagna fjällen och den vackra naturen.
På vårvintern med klart och lugnt väder kan man där uppleva en tystnad, som bara avbryts av korpens eller någon rovfågels lite ödsligt ekande rop. Någon gång kan man också få uppleva motsatsen, nämligen att en helikopter landar på Tväråklumpens topp, där ett gäng friåkare tar sig ner till denna högfjällsdalgång och sedan blir flugna upp på Getryggens topp för en ny friåkning ner för det berget.
Om man vandrar så kan man, vid nedfärd till vägen, försöka välja att gå lite vid sidan av stigen vid Tvärån och med lite känsla kan du finna en egen väg som ger en snällare och jämnare nerstigning. Handlar det om att ta sig ner på skidor så är man i stort sett alltid tvungen att försöka hitta lite egna vägar och det gäller både uppför och nerför. Dalgången är vacker och verkligen värd lite slit.
Silverfallet från Enafors
Under sommarhalvåret kan Du ta en trevlig vandring till Silverfallet. Namnet känns ganska självklart. Du kan se den silvriga forsen ändå från Lillsnasens övre delar och ända ner till skogslandet, och på långt håll redan när du närmar dig Enafors på väg E14.
Om man tar bilen från Snasen mot Enafors och åker västerut på E14 så finns direkt till vänster, efter passagen av bron över Enan, en mindre parkering, där du kan ställa bilen.
Den första halvan av vandringen går utefter en stig, där du är helt omgiven av den jämtländska skogen. Ganska skönt att ha skydd från skogen, om det är lite blåsigt väder, det märker man inte mycket av. Efter ungefär halva sträckan kommer man plötsligt ut på ett stort öppet myrområde och där passerar men en liten bäck. Där finns en rastplats att tillgå.
Den fortsatta vandringen sker sedan i mer öppen terräng fram till skogsområdet nedanför Silverfallet.
Det är bara att titta och njuta av de vackra vyerna vartefter man närmar sig dagens mål för vandringen. Om man vandrar på hösten och det finns varningsskyltar om pågående björn- eller älgjakt, så kanske man skall välja något annat mål för dagens tur.
Det går också att vandra till Silverfallet genom att utgå från stugorna och följa den rösade leden upp på Storsnasen och sedan gå på skrå bort till fallet.